Catégorie: Optoppingen

Verbouwen en uitbreiden bestaande woning DMV Nieuwe Optopping

Een bestaande, vrijstaande woning in de Aubettestraat te Bellegem is voorzien van één bouwlaag met plat dak. Enkel aan de achterzijde werd een 2de bouwlaag voorzien als bovenbouw, eveneens met plat dak. De woning is teruggetrokken t.o.v. de straat. De verbouwing heeft betrekking op de tweede bouwlaag. Die wordt heropgebouwd in houtskelet + plat dak, met eenzelfde oppervlakte als de bestaande bovenbouw, doch iets hoger uitgewerkt met een zeer beperkte volume-uitbreiding als gevolg.

De opdracht bestaat erin de bestaande eengezinswoning te verbouwen en beperkt uit te breiden om vooral de bovenbouw om te vormen tot een hedendaags geheel, voorzien van het nodige leefcomfort gekoppeld aan een grote ruimtelijkheid met oog voor voldoende natuurlijke lichtinval.

De woonfunctie van het geheel blijft uiteraard behouden. Dit alles nadat Art, Architecture And more de woning reeds een tiental jaar geleden van een uitbreiding had voorzien met een zichtbetonportiek aan de zuidwestgevel.

De bestaande bovenbouw wordt daarvoor afgebroken en een nieuwe bouwlaag wordt op de bestaande oppervlakte voorzien. De oppervlakte wordt zo niet uitgebreid, het volume wordt echter iets groter door de bouwhoogte van de bovenverdieping een beetje op te trekken zodat enerzijds een voldoende comfortabele, nuttige plafondhoogte ontstaat en anderzijds een nieuwe vloerconstructie kan worden voorzien bovenop en losliggend t.o.v. de bestaande platdakconstructie op de begane grond. Op deze wijze ontstaat een akoestisch onafhankelijk bovenvolume en wordt de bestaande dakconstructie niet extra belast door de bovenbouw, temeer de optopping volledig d.m.v. een houtskeletstructuur wordt uitgevoerd. De nieuwe bouwhoogte brengt echter geen licht of zichthinder met zich mee voor de omgeving.

Het nieuwe verdiepingsvolume wordt enerzijds aanzien als verblijfs-, studie- en ontspanningsruimte voor de studerende kinderen van het gezin en wordt aldus voorzien van 2 slaapkamers met eigen badkamer, een zitruimte en kantoor- of studeerzone. Bijgevolg kunnen de kinderen zich a.h.w. terugtrekken in hun eigen leefwereld wanneer ze dit wensen, terwijl ze eveneens betrokken blijven bij het dagelijkse gebeuren in en rond de gezinswoning. Anderzijds brengt de bouwheer er zijn kantoor in onder.

De verschijningsvorm is weinig of niet gewijzigd t.o.v. de bestaande toestand. De bovenbouw wordt echter wel volkomen geïntegreerd in het geheel door de nieuwe gevelbekleding, zijnde verticale, onregelmatige en ongeschaafde planken met open voeg, plaatselijk ook op het gelijkvloers door te trekken. Hierdoor ontstaat een gebouw waarin verschillende volumes met hun eigen identiteit en materiaalgebruik samengebracht worden tot één woongeheel.

Het gebouw opent zich volledig aan de zuidwestgevel, door het gebruik van een op de tuin gericht, plafondhoog en gevelbreed raamensemble, waardoor zonlicht overvloedig kan binnen schijnen en de ruimte geniet van een weids uitzicht over de omgeving. Oververhitting wordt tegengegaan door het gebruik van zonwerende beglazing of screendoek.

Tenslotte wordt op het gelijkvloers een polyvalente ruimte gecreëerd waar vroeger een dierenartspraktijk met wachtkamer was voorzien. Dit echter zonder veel structurele werken.

Er wordt een harmonieus geheel gecreëerd dat zich openstelt naar het omringende landschap. De grillige, houten gevelplanken met open voeg trekken de aandacht, als waren het boomstammen die in de groene omgeving opgaan.

Ophoging van een woning in Tilff

De ophoging van het gebouw maakt het dankzij haar lichtheid mogelijk een antwoord te bieden op twee uitdagingen in het project.

1/ de stabiliteitsoplossing, met één enkel bouwsysteem

2/ de CLT-structuur maakt het mogelijk om de structuuroppervlakken zichtbaar te laten

De ophoging van het gebouw stelt een volume met een schuin dakvlak aan de straatzijde voor, waardoor de visuele impact vanaf de straat beperkt blijft en de aanpalende constructies gerespecteerd worden. Het trappenhuis werd aan de buitenkant van het bestaande volume opgetrokken waardoor de bewoners tijdens de werkzaamheden in hun woning konden blijven wonen, maar waardoor er vooral een visuele impuls werd gegeven aan het hout aan de achterzijde van het gebouw. Wat de glooiingen in het terrein betreft, heeft de keuze om de woonkamer op de verdieping GLV+2 in te richten gezorgd voor een volume dat niet naar de straat gericht is, maar naar het bos aan de achterzijde van het gebouw waardoor de woonkamer in de zuiderzon baadt. Het gebouw krijgt op die manier ook meer zonlicht. Het trappenhuis zorgt voor de identiteit van het architecturale project waarbij het mogelijk werd de inkomhal in de richting van het bos herin te richten. Bovenaan de trap, genieten de bewoners van een bovenaanzicht op de tuin en de woonkamer biedt, ver weg van de drukte van de straat, adembenemende vergezichten op de heuvel van Sart Tilman. Vanaf de straat leidt de architecturale wandeling naar het hoogtepunt: het uitzicht over de uitlopers van de heuvel. Een bruinkleurig zink werd gebruikt voor de gevelbekleding dat past bij de aangrenzende, bakstenen constructies. Het gebruik van zink zorgt voor een ritme dat vanaf de straat het hout benadrukt.

De Hut

In het hart van een historisch centrum, gevleid tegen een walmuur, vastgeklampt aan de aanpalende woningen, krijgt het project langzaam maar zeker vorm op de site.

Het past zich perfect aan de omringende elementen aan en haalt er zelfs voordeel uit. Aangezien de oude stenen muur als ondersteuning dient, hebben we zijn oorspronkelijke aanwezigheid versterkt door de oude in de loop der jaren opgevulde openingen vrij te maken. Ze bieden licht en zicht aan de gecreëerde woningen in de beschutting van zijn beschermende massa. De houtskeletconstructie die met dakspanen bedekt is staat daardoor symbool, mede door haar bouwmethode en aanblik, voor de ‘hut’. De ‘hut’ die een verdieping toevoegt aan de bestaande woning.

Dakuitbreiding voor een eengezinswoning

De bestaande eengezinswoning ligt op het grensgebied van Herent-Wilsele, topografisch op een zuid-gerichte helling, op de uitloper van het plateau, uitkijkend over agrarisch landschap met vergezichten tot voorbij Mechelen.

Deze optopping heeft tot doel de huidige bewoonbare oppervlakte te vergroten. Het bestaande gebouw dateert van 2003 en wordt de woning van een gezin met 2 opgroeiende kinderen.

Het volume is in donkerbruine baksteen opgetrokken.

De grens met de naastliggende percelen wordt gevormd door groen.

Het perceel biedt geen uitbreidingsmogelijkheid. Daarom komt het ontwerp bovenop, ingepast binnen het toegelaten stedenbouwkundig gabarit. M.a.w. de dakuitbreiding past binnen de maximaal toegelaten bouwenveloppe. Het volume kraagt deels uit, maar respecteert hierbij ook de zijdelingse, bouwvrije strook.

Vermits de 60 m² grote uitbreiding een grote impact heeft op het beperkte basisvolume, zochten we een vorm die het volume minimaliseert. Door een knik te geven in de voor- en achtergevel wordt de breedte van het volume gebroken. In deze zeshoek schrijven we een rechthoekige leefruimte in. De randen tussen zes- en vierhoek worden gebruikt als dienstruimten. Deze dienstruimten worden natuurlijk via ronde dakkoepels van licht voorzien. De rechthoek krijgt 2 grote ramen, van muur tot muur – van vloer tot plafond, die beiden uitzicht en doorkijk garanderen. In die rand realiseren we ook de trap die zich tegen de buitengevel van de bestaande woning ent. Op die manier neemt de extra verticale circulatie geen ruimte in op de bestaande leefverdieping. Bijkomend realiseren we met de trap en het dakvolume de vaste zonnewering voor het bestaande zuidgerichte terras aan de leefruimte.

Deze nieuwe trap bevindt zich boven de bestaande buitentrap die het terras verbindt met de tuin.

De wandeling door en langs het huis krijgt op die manier een binnen-buitencontinuüm. Bij het bovenkomen in de dakuitbreiding, via de nieuwe gesloten trapkoker, bieden de grote ramen

in voor- en achtergevel vergezichten en verademing.


The Birdhouse

Bovenop een bestaande rijwoning werd een nieuwe dakverdieping toegevoegd.

De extra gecreëerde dakverdieping ligt verdiept ten opzichte van de voorgevel waardoor een aangenaam dakterras ontstaat.

Het toegevoegde volume werd vervaardigd in een lichte houtskeletstructuur. Als materiaalgebruik voor de gevelbekleding werd hier geopteerd voor een geweven houtbekleding, waarbij de link wordt gelegd naar een ‘vogelnest’ gebouwd op een bestaande constructie. Hierdoor ontstaat een contrast met de bestaande ‘Belle Epoque’ gevel, waardoor deze zelfs in zijn authenticiteit versterkt wordt. Dit materiaal werd consequent doorgetrokken over de volledige toegevoegde bouwlaag.

Het plat dak van de achterbouw werd nu tevens benut als dakterras + daktuintje, waarmee we een aanzet naar de omgeving willen geven om de dichtgeslibde binnengebieden terug aangenaam en leefbaar te maken.

Het toegevoegde volume zit volledig binnen het toelaatbare gabarit van de bouwzone

en is in overeenstemming met de stedenbouwkundige regels.

Mésanges

De uitbreiding maakt deel uit van een volledige renovatie van het gebouw om tegemoet te komen aan de wensen van de eigenaars, die enerzijds betrekking hadden op de verbetering van de energieprestatie van het gebouw, anderzijds op de vergroting van het woonoppervlak en ten slotte op het respect voor het karakter van de bestaande woning (in het bijzonder de esthetiek van het valse vakwerk), waaraan een sterke sentimentele gehechtheid bestond.

Het ontwikkelde project stelt vooral voor om de bestaande circulatie te verhogen om toegang te krijgen tot het tweede niveau door het bestaande trappenhuis uit te breiden. Deze oplossing maakt het mogelijk om het hoofdgebouw vrij te maken van alle circulatie en de installatie te voorzien van een doucheruimte op de tweede verdieping. Een plat dak komt bovenop de optopping zonder het hoofdvolume vooraan te verstoren en bedekt de achterste ruimtes van het tweede niveau.

Het huis wordt aan de voorkant groter en komt dichter bij het aangebouwde huis.

Op de begane grond is ook een kleine uitbreiding gemaakt. De vorm is driehoekig en leunt tegen de halfvrijstaande woning aan om het ruimteverlies in de tuin te minimaliseren en het uitzicht op de langste lengte (de diagonaal) te richten.

De ingreep zorgt voor een aanzienlijke toename van de woonruimte en vergroot slechts in geringe mate de voetafdruk.

De vraag naar de expressie op de gevel was een bepalende factor. De gehechtheid van de bouwheren aan het beeld van het bestaande huis, dat sterk wordt gekenmerkt door vals vakwerk dat typisch is voor de bouwperiode, heeft geleid tot de beslissing om deze tekeningen te reproduceren op het nieuwe pleisterwerk. Het gebruik van verbrand hout voor de gevel van het nieuwe deel van het huis maakt het mogelijk om een eigentijds antwoord te geven op de grafische en contrasterende expressie van het oorspronkelijke gebouw. Uiteindelijk biedt de uitbreiding een omgekeerd grafisch spel tussen het zwart van de shou sugi ban en het wit van de kaders en bepaalde bekledingselementen. De talen zijn verschillend, maar de dialoog tussen de twee delen is zeer aanwezig.

13(13) a set of apartments

Een gelijkvloerse woning uit de jaren ’70 werd uitgebreid en volledig gerenoveerd. De bestaande woning had enkel een gelijkvloerse verdieping, met daarop een hellend dak met niet-bruikbare zolder. We opteerden ervoor de footprint van de woning niet groter te maken om zo geen extra grondoppervlakte in te nemen en de tuin in zijn waarde te laten. Het bestaande (niet-functionele dak) werd weggenomen en er werd een optopping gerealiseerd bovenop de gelijkvloerse verdieping. Aangezien de woning van de aanpalende buur reeds een vrij bruuske verspringing in de volumetrie toont in het straatbeeld, kiest ons ontwerp ervoor om naadloos aan te sluiten bij het gabarit van de bestaande woning, dat identiek is aan dat van de aanpalende buur. Vanaf die naadloze aansluiting plooit het dakvolume zich verder open. Zo ontstaat een volwaardige 3-gevelwoning, die ruimte geeft aan nieuwe slaapvertrekken met bijhorende dressing en badkamer. Ook een tekenatelier vindt zijn plaats in het nieuwe dakvolume en een nieuwe bureauruimte die via de trapopening in verbinding staat met de leefruimtes op het gelijkvloers. Er ontstaat een speels en huiselijk volume, uitgewerkt in heldere lijnen en warme materialen.

Kunstencentrum Vooruit ‘Coop kantoren’

In de tweede fase van het masterplan worden alle werknemers van Vooruit op één locatie samengebracht. De nieuwe kantoren in het COOP-gebouw staan garant voor een bruisende, inspirerende werksfeer waar betrokkenheid met collega’s, studie, werk en stad organisch georganiseerd zijn rond vides, vergaderboxen, panoramische vergezichten en weelderige plantengroei.

Cohesie is van groot belang binnen deze realisatie en wordt op vele vlakken toegepast.

Het verzamelen van alle werknemers in de COOP is belangrijk, maar niet mogelijk binnen het oude vloeroppervlak. Het toevoegen van één bouwlaag biedt een oplossing en past binnen de veranderingen die het stedelijk weefsel aan de Muinkaai ondergaat met de bouw van de nieuwe bibliotheek en het bestaan van het nieuwe VOKA-gebouw. Het strakke en bescheiden uiterlijk van de nieuwe structuur sluit naadloos aan bij zijn buren en past binnen het stadszicht.

Het nieuwe volume zoekt aansluiting bij het monument in zijn vormen, structuur en kleur, en zet het monument in de kijker met een grandioze lichtstraat waardoor de noordgevel van binnenuit voel- en zichtbaar is. De grote houten structuur verbeeldt en imiteert de ruitvormige objecten en structuren die in de rest van het monument te vinden zijn in een driedimensionaal net. De voor de nieuwe elementen gebruikte kleuren zoeken aansluiting bij het geel-rode metselwerk van het monument.

De samenhang tussen collega’s wordt bevorderd door een luchtige houten binnentrap die de vijf verdiepingen fysiek met elkaar verbindt. Er ontstaat ook visueel, ruimtelijk en akoestisch contact door de verschillende vides en de lichtstraat.

Duurzaamheid is voor Vooruit zeer belangrijk, dagelijks wordt er geëvalueerd of er betere alternatieven zijn en worden bezoekers en werknemers gestimuleerd om kritisch na te denken over het milieu. Daarom is er een grote inspanning geleverd om het COOP-gebouw op een duurzame manier te renoveren.

Noorder

Aan de Noorderlaan in Antwerpen wordt een bestaand kantoorgebouw voorzien van een extra bouwlaag met kantoorruimtes. Deze nieuwe structuur, gelegen naast het viaduct, vormt een interpretatie van de heersende industriële context. De licht hellende daken volgen de beweging van het viaduct en refereren aan industriële stucturen, daken, constructiemethodes uit de directe omgeving. De opbouw bestaat uit fijne stalen portieken in combinatie met CLT-platen waarbij de traveemaat de structuur van het bestaande gebouw volgt. De optopping is een volume met een open en dus flexibel plan dat meerdere functies aankan. Het uitgangspunt was een landschapskantoor maar momenteel wordt het gebouw gehuurd door een secundaire school met nadruk op grafische leervakken. De grote, lichte lokalen lenen zich perfect voor de inrichting als ateliers. Het nieuw gebouwde volume tracht zich door de eenduidige vorm, de gebruikte constructiemethode en de flexibiliteit te distantiëren van het bestaande bouwwerk. De staalstructuur wordt ingevuld met zelfdragende CLT-platen die langs de buitenzijde bekleed zijn met donkere eternit golfplaten die rechtstreeks refereren aan de gebouwen in de buurt. Binnenin blijven de CLT-platen overal zichtbaar.

Zele

Een gelijkvloerse woning uit de jaren ’70 werd uitgebreid en volledig gerenoveerd. De bestaande woning had enkel een gelijkvloerse verdieping, met daarop een hellend dak met niet-bruikbare zolder. We opteerden ervoor de footprint van de woning niet groter te maken om zo geen extra grondoppervlakte in te nemen en de tuin in zijn waarde te laten. Het bestaande (niet-functionele dak) werd weggenomen en er werd een optopping gerealiseerd bovenop de gelijkvloerse verdieping. Aangezien de woning van de aanpalende buur reeds een vrij bruuske verspringing in de volumetrie toont in het straatbeeld, kiest ons ontwerp ervoor om naadloos aan te sluiten bij het gabarit van de bestaande woning, dat identiek is aan dat van de aanpalende buur. Vanaf die naadloze aansluiting plooit het dakvolume zich verder open. Zo ontstaat een volwaardige 3-gevelwoning, die ruimte geeft aan nieuwe slaapvertrekken met bijhorende dressing en badkamer. Ook een tekenatelier vindt zijn plaats in het nieuwe dakvolume en een nieuwe bureauruimte die via de trapopening in verbinding staat met de leefruimtes op het gelijkvloers. Er ontstaat een speels en huiselijk volume, uitgewerkt in heldere lijnen en warme materialen.

Nederbos

Meerwaarde van het gebouw voor de omgeving :

Voorliggend project ligt in een sub-urbane wijk in Nazareth, een groen randgebied van Gent, nabij een kunstmatig meertje. De morfologie van deze wijk laat zich lezen als een villawijk door de brede percelen met steevast vrijstaande woningen en vastgelegde bouwvrije stroken. De lokale regels trachten deze illusie van ruimtelijke overvloed krampachtig in stand te houden. De bestaande woning was in slechte staat. We vonden de oplossing binnen het volmaakte vierkante plan van de bestaande woning, 10 meter bij 10 meter. Geen uitbouwen of veranda’s, we lieten de groene omgeving intact en namen niet één bijkomende m² in. De extra bewoonbare oppervlakte die werd gevraagd om 3 kinderkamers te realiseren, vonden we in het afbouwen van de bestaande verdieping en het toevoegen van een dakverdieping met getorste piramidevorm.

Integratie en geschiktheid van het gebouw in sociale, milieu, landschappelijke en economische context :

We vertaalden de rust en het evenwicht van die perfect vierkante footprint naar een monoliet en zuiver wit volume. Raamopeningen en verdiepte nissen zijn met eenzelfde mathematische precisie op de 4 gevels geprojecteerd. Door een klassiek ‘piramide’-dak, usual suspect in deze omgeving, doelbewust te roteren ten opzichte van het onderliggende plan ontstaan interessante ruimtes onder de dakkap, tussen de snijlijnen van dakvlakken en gevels. De ingreep doet variërende muur- en plafondhoogtes ontstaan die verschillende plekken en zones markeren, hoog en laag, wijds of knus, … Aan de buitenzijde meandert de kroonlijst op en neer langsheen de gevels die het vierkante plan omsluiten. Het volume wordt bekroond door een lichtvanger die zich laat lezen als het archetype van een robuuste schoorsteen, geen beter en leesbaarder element om de overgang van huis naar hemel aan te duiden. Binnen de stedenbouwkundige context was deze benadering – met een volume dat in het centrum van het vierkante plan zijn hoogste punt bereikt – te verkiezen om zo een volwaardige dakverdieping te realiseren zonder één dominante gevel te doen ontstaan die de buren of de straat zou overschaduwen in hoogte.

Optimalisatie van de beschikbare bouwoppervlakte in overeenstemming met de stedenbouwkundige regels :

Hoewel het perceel net buiten de aanwezige verkaveling valt, diende het volume rekening te houden met de aanpalende woningen naar bezonning en zichten. De woning richt zich maximaal op de niet bebouwde randpercelen, de buur- en noordzijde vertaalt zich als een blinde gevel. De meanderende dakvorm vrijwaart daarentegen een maximale bezonning naar alle omliggende percelen.

Om de schaal van het monolithische volume te verfijnen, werd de ritmiek van raamopeningen doorgetrokken in de vorm van blindnissen op de gesloten noordgevel. Een spel van geprononceerde en overmaatse streklagen doorbreekt hier en daar het halfsteense metselwerkverband. Deze banden van opstaand metselwerk plooien zich quasi willekeurig omheen de hoeken van geblokt volume. Het ontwerp zoekt het spanningsveld op tussen de strenge verhouding van de vierkante plattegrond met mathematisch afgemeten grid van ramen en blindnissen enerzijds en de frivoliteit van het getorste dak, de meanderende kroonlijsten en speelse maar subtiel aangebrachte strek/speklagen anderzijds. Het witte monoliet staat in alle rust op het groene perceel, met één hoekpunt een kwart snijdend uit een volmaakt cirkelvormig plak beton.

G1520 optopping rijwoning Gent

Een Gentse rijwoning, twee bouwlagen onder een plat dak, breidt uit in de hoogte. Bovenop de bestaande woning wordt een nieuwe verdieping opgetrokken, een symmetrisch volume onder een flauw hellend dak dat zo min mogelijk licht aan de ondiepe achtertuin ontneemt.

De uitbreiding is samengesteld uit geprefabriceerde massiefhouten platen, waartussen de nieuwe vloer als een lichte houten roostering ophangt. De constructie wordt autonoom bovenop de bestaande woning opgericht. Pas op het einde van de werf wordt de oude traphal doorgezet tot in het nieuwe volume en maakt een lichte, stalen trap de verbinding.

a. optopping ingepast in stedenbouwkundig gabarit met een duidelijke eigen identiteit.

b. bescheiden toevoeging met twee kinderkamers. Beperkt budget en spaarzame afwerking.

c. zeer compact ontwerp, door dakvorm absolute minimum in bouwvolume met toch een ruimtelijke meerwaarde. Optopping domineert de bestaande woning niet en is in verhouding met proporties.